dimecres, 20 de maig del 2015

Visita al Celler Mas de les Vinyes (Cabacés, Priorat, Tarragona)

Visita de les que deixen empremta i de les que fan estimar i posar en valor, encara més, els productes de la terra en general i el vi en particular.

Mas relativament petit i familiar, que treballa la terra des dels anys 30. Abans, la vinya éra un més dels cultius que s'hi conreaven, juntament amb alguns fruiters. Ara, en canvi, l'elaboració del vi és l'objecte principal de Mas de les Vinyes.



Pel que van poder escoltar, veure i beure se'n surten prou bé. En Josep ens va regalar un petit recorregut pel tros, al llarg del qual ens va anar explicant la història del Mas, les característiques del clima i de la terra tant del Priorat com d'aquella ubicació concreta on es situen ells, les varietats de raïm que hi treballen, el mètode de treball, el procés de vinificació, etc.




En Josep, a cada paraula, ens anava encomanava passió per la seva feina que, de ben segur, pensàvem, s'hauria d'acabar expressant a les copes que prendríem al final de la visita. Abans, però, vam poder baixar al celler, que és més gran del que ens imaginàvem, i on destaca, com a anècdota, un petit tresor en forma d'ampolla que en Josep guarda gelosament, esperant a obrir-la en alguna ocasió ben especial.



El tast final ens va semblar fantàstic i va acabar d'arrodonir i tancar el cercle a tot el que havíem anat comentant al llarg de la visita.




- Mas de les Vinyes negre 2013 (D.O. Montsant). Jove, amb un cupatge en què sobresurt la garnatxa per sobre d'altres com el samsó o el merlot. Fruita vermella. Ens va agradar força. 

- Racó d'Atans criança 2007 (D.O. Montsant). Cabernet sauvignon, garnatxa, merlot i syrah. Vi ja mé corpulent i complex, atès el seu pas per fusta de roure francès, especiat, però sense perdre en cap moment les notes de fruita vermella. Me l'imagino ideal per acompanyar algun estofat de carn, cosa que ben aviat faré ja que ens en vam endur una ampolla sota el braç. D'altra banda, relació qualitat-preu és excel·lent: 9 euros en celler.

- Traca i Mocador. Vi jove part del qual ha passat per fusta per tal d'arrodonir-lo. El vam poder tastar gairebé en primícia (el primer tast en celler perquè tot just l'havien acabat d'embotellar), que respon a la fusió de la moda i el món del vi, aprofitant la relació d'amistat que té en Josep d'en Mas de les Vinyes amb el conegut model Oriol Elcacho, qui ofereix la seva imatge a l'ampolla, que al meu parer queda molt elegant. Tal com ells mateixos descriuen, "un vi carregat d'humor i senzillesa (traca) però també d'elegància i detalls (mocador). Trobo que és una iniciativa molt ben pensada per promocionar un vi la base de la qual, és clar, és la qualitat del producte, però també d'un etiquetatge diferent al que estem acostumats a veure, i amb un nom, el de traca i mocador, que em sembla molt encertat perquè conjumina caràcter i tradició.



Tots tres vins ens van agradar prou tot i que, personalment, em quedaria amb el segon, el Racó d'Atans, de grau, madur, tànic, equilibrat i amb punts especiats.

Malauradament, no vam poder tastar el blanc monovarietal macabeu Mas de les Vinyes, esgotat, però ja ho mirarem de fer tan bon punt tinguem ocasió amb la nova anyada.

Una visita, de traca i mocador.

Salut!

(Data: dissabte, 14 de març de 2015)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada