diumenge, 11 d’octubre del 2015

Mostra de vins i caves de Catalunya 2015: els onze primers tastos

Engunay, la Mostra l'he espremuda més de l'habitual. Durant tres dies consecutius, de dimarts a dijous, he creuat l'Arc de Triomf i he anat tastant d'aquí i d'allà, he anat a alguns tallers ben interessants, i he conegut força vins i caves per a mi encara desconeguts.

També he conegut i desvirtualitzat alguns companys bloguers, o winebloguers com diu algú, allà citats per iniciativa de la Revista Cuina. El mateix Josep Sucarrats ens va rebre molt amablement i amb ell vam anar recorrent unes set paradetes de set elaboradors diferents, que ens van oferir el seu producte més destacat o més preuat. Va ser fantàstic.

A continuació, la ruta enològica que vam seguir durant aquesta primera tarda per la Mostra:

Primera parada. Vam començar pel Celler Carles Andreu, amb un cava fermentat i envellit en fusta: el Rosat Reserva Barrica Brut, de 24 mesos de criança. 100% Trepat. Com més la conec, més m'agrada la varietat. Cava molt gastronòmic, ideal tant per a formatges com per a carns. Va agradar molt, dels que més.



Segona parada. Covides. Covides 50 aniversari Brut Reserva. Cupatge Xarel·lo i Chardonnay. Cava carnós, també el vaig trobar força gastronòmic.



Tercera parada. Oriol Rossell: vi blanc Les Cerveres 2013, D.O. Sensacional estructura la d'aquest 100% xarel·lo, vi de finca que fermenta directament en bota, on té també la criança durant 6 mesos. Fruita madura i notes de criança (vainilla).



Quarta parada. Mas Bertran. Ens van presentar un nou escumós dolç, l'Ancestral, 100% xarel·lo. Una delícia per a aperitius o per a postres, amb la doble fermentació amb els sucres propis del raïm, en inox i després en fusta.



Cinquena parada. Jean Leon. Ens van donar a tastar El Senat del Montsant (Garnatxa negra, Samsó i Syrah). Parcialment envellit en fusta (només el Syrah), tenim força fruita vermella, acidesa i tanins agradables.


Sisena parada. Mas dels Clavers - Finca Can Gallego. De les valls de l'Anoia, al nord del Penedès. Ens van presentar un molt bon Clàssic Penedès, Brut Nature Reserva 2013, de cupatge tradicional de Macabeu, Xarel·lo i Parellada.



Setena parada. Torelló. Ens van presentar l'espectacular cava Torelló By Etsuro Sotoo Brut Gran Reserva 2010. L'escultor en cap de la Sagrada Família ha dissenyat aquesta ampolla, que ret homenatge al món del raïm i del vi. Es tracta d'un cupatge de Chardonnay, Macabeu, Xarel·lo, Parellada i té 50 mesos de criança amb les mares. El resultat ja us podeu imaginar que és un cava molt profund i untuós, sense oblidar la fruita, que pot recordar la pinya madura.




Vuitena (i darrera parada): Espai Selecció. Aquí, en una sala especialment acondicionada per al tast,  ens va rebre en Jordi Bort, director general de l'Incavi, i ens va presentar els principals vins i caves de la Mostra, i en especial els quatre (ara ja en són cinc) vins de finca catalans, que vaig tenir l'ocasió i plaer de tastar per primer cop:





- Vinya Gigi, de Jean Leon. Chardonnay elegant i corpulent, afruitat i amb notes especiades.


- Teixar 2011, de Vinyes Domènech (D.O. Montsant). Garnatxa. Vi de força cos i de llarg recorregut. El que més em va agradar dels negres de finca.


- Clos Mogador 2013. Garnatxa negra (50%), Samsó, Cabernet Sauvignon i Syrah. Tot i els gairebé dos anys de pas per fusta, el vi manté la frescor de la fruita, tot i que evidentment es deixen sentir les espècies com vainilles i al fons tabac derivades de la bota. Quin tros de vi!


- Vall-llach Mas de la Rosa 2012. Samsó (90%) i 10% de Cabernet Sauvignon. El vaig notar robust i bastant concentrat. També cal dir que amb el recorregut que dúiem durant tota la tarda, fregava ja la saturació de nas i boca. El recordo força persistent i amb notes torrades.


Fins aquí, el resum d'una excel·lent primera jornada a la Mostra. L'endemà, després de pair tot plegat, n'hi va haver més (pròximament al blog).

Moltes gràcies als organitzadors per l'acollida i enhorabona per l'èxit cada cop més evident any rere any d'aquesta Mostra.

En properes entrades, publicaré els tallers de les sales de tast als quals vaig assistir: caves, maridatge de vi i xocolta, xarel·los...

Salut i bon vi!

Data: dimarts 22 de setembre de 2015









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada