dimarts, 17 de novembre del 2015

Celler La Vinyeta (Mollet de Peralada, Alt Empordà, Girona)

Fantàstica fou la visita a aquest Celler que feia força temps que volíem conèixer. N'havíem tastat algun vi però ens venia molt de gust aprofundir-hi una mica més i veure les instal·lacions i escoltar i parlar amb en Josep directament.



Primerament, en destaca l'entorn. Està situat en un petit altiplà que a banda de rebre la tramuntana, permet divisar bona part del nord del país en una perspectiva de 360º.



Ens va explicar els origens no pas gaire remots del projecte de la parella Marta i Josep, de les dificultats i del repte que significava de bon començament, i com de mica en mica es va fent gran, va anar agafant volada, fins al punt que el següent pas sembla que serà començar a produir fins i tot formatge. Tenen un model que cada cop s'acosta més a la autosuficiènia i a rendibilitzar absolutament tots els productes fins a la darrera gota.







Per acabar, després del passeig per les vinyes i la sala de vinificació, el tast, molt generós:



- Heus blanc.Vi jove fresc amb garnatxa blanca, xarel·lo, macabeu i moscat.

- Heus rosat. També jove, a base de garnatxa negra, carinyena, merlot i syrah. Força fruita vermella, ben agradable.



- Heus negre. Un altre jove, garnatxa negra, syrah i carinyena. Fruita un punt més madura, amb un cos i fins i tot complexitat que sorprèn en un vi jove com aquest.

- Llavors. Donem un salt qualitatiu important, amb vinyes velles de carinyena. Més corpulent, robust, amb pas per fusta durant 5 mesos, que no fa perdre en cap moment l'essència de la fruita. Destacable i molt original (de fet, això és senyal identitari de tots els productes de La Vinyeta), el nom i el disseny de l'ampolla, en relació en aquest cas amb notícies aparegudes al diari durant l'elaboració del vi.



- Punt i apart. Cupatge de cabernet sauvignon i samsó, amb un any de pas per fusta. La complexitat del vi és més evident que en els tastats prèviament. Tots ens van agradar força però potser aquest és el que més.



- Fosc. Oli argudell extraordinari, molt intens i refrescant. Com si fos un concentrat del pa amb tomàquet.






- Sols. Extraordinari vi dolç natural fet a partir de les llavors de garnatxa pansificada. Gens empalagós. Me l'imagino addictiu amb unes postres de músic.



- Oju! Un vinagre de vi dels que no fan arrufar el nas sinó d'aquells que poden contribuir a arrodonir i donar l'últim toc de qualitat a plats en en duguin, bé sigui directament, bé cuinat, o bé reduït fins i tot.


Gràcies, Josep, per la visita, i sort amb els nous projectes formatgers que teniu per endavant, ja vindrem a tastar-los, ja!



I ara, cap a dinar a Banyoles (aquí, el post coresponent)

Salut!

(Data de la visita: diumenge, 7 de juny de 2015)




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada