dissabte, 6 de febrer del 2016

Lluç Koxkera amb vi Perlé, de Domain Philémon (Gaillac)

En marxa un guisadet de peix típic i tradicional de la cuina casolana basca, la coneguda Merluza Koxkera o Koskera, que agrada molt a casa, bastant semblant a una salsa verda.


gener 2017, maridat amb Sisquera (Cellers Tarroné, Batea, D.O. Terra Alta)



Ingredients:

- 4 trossos de lluç a rodelles
- 3 dents d'all
- Mitja caiena
- 100ml de vi blanc
- 3 cullerades soperes de julivert picat
- 24 escopinyes
- 0,25l d'aigua
- 1 cullerada sopera de farina
- 2 ous cuits a 7 minuts
- 6 espàrrecs

Elaboració:

Posem l'oli amb l'all i la caiena en la cassola i enrossim.

Hi afegim la farina i remenem fins que es cogui la farina.

De mica en mica, hi incorporem el vi blanc. Mentrestant, anem remenant perquè no surtin grumolls. I que vagi evaporant.

També hi posem aigua, fins que tinguem quantitat suficient del que haurà de ser la nostra salsa. Cal pensar, en aquest sentit, que tant les escopinyes com el mateix ens aniran deixant aigua a la cassola també.

Quan ja tinguem resolta aquesta salsa, serà el moment de posar la meitat del julivert i els trossos de lluç. Si tinguessin pell per un costat, la pell cap a dalt. També hi incorporem les cloïsses. Quan s'obrin, les anem reservant perquè no es passin de cocció.

Calculem aproximadament uns tres minuts de cocció per banda. Compte perquè si ens passem, el peix quedarà eixut.

Al final, posem els ous que haurem bullit a partir d'aigua freda durant 7 minuts, els espàrrecs tallats per la meitat i reincorporem les escopinyes.




Emplatem i a gaudir del gust del mar a taula.



Per veure, ho vam acompanyar d'aquesta ampolla que ens vam endur de l'escapada al Departament del Tarn (Regió Languedoc Rosselló), i en concret de la Maison des Vins, a Gaillac (visita, per cert, altament recomanable per a tots els enoturistes): un Perlé, de Domain Philémon, a base de la varietat de raïm Mauzac. Boníssima acidesa, amb aquell puntet de carbònic, ideal per acompanyar aquest lluç a l'estil basc.

Gener 2017: hem repetit recepta, aquest cop acompanyat amb un habitual a casa nostra, el Sisquera, de Celler Tarroné (D.O. Terra Alta, de Batea). És tracta d'un blanc jove de Garnatxa Blanca i Macabeu, que vam conèixer de casualitat un dia i que ens encanta com a vi de diari donada la seva gran relació qualitat preu (no arriba als 3 euros). És fàcil, jove, fresc, de bona acidesa... ideal per copejar o per acompanyar aquest lluç en salsa verda o koxkera.




Salut!

3 comentaris:

  1. Respostes
    1. Gràcies, fins ara no havia vist el teu comentari ;) L'he tornat a fer i realment la relació dedicació-resultat és òptima. Salut!

      Elimina