dijous, 15 de setembre del 2016

Formatgeria Palou (Campdevànol, Ripollès, Girona)


La nostra primera visita de les jornades Benvinguts a Pagès va ser Campdevànol, concretament a la Formatgeria Palou que porta la Dolors juntament amb el seu home des de fa uns 15 anys, després de fer un tomb radical en llurs vides professionals. Estem davant d'una formatgeria de pastor, és a dir, que disposa del seu propi ramat i no utilitza llet que no sigui seva.



Som els primers que hi arribem, de bon matí, fresc i una mica plujós. La rebuda per part de la Dolors és molt acollidora. Ens ofereix una visita per a nosaltres dos sols i ens fa un recorregut per les petites instal·lacions de la seva explotació. 



Tot i que van començar amb un ramat d'ovelles, ara sobretot es centren i es diferencien per treballar amb cabres de raça payoya. És una raresa a Catalunya el fet de treballar amb aquesta raça autòctona de Cadis, i protegida. De la cinquantena que en tenen, ens en presenta dos exemplars, maquíssims, de molta presència estètica: en Rodolfo i en Bitel.






També tenen galls, ovelles, un cavall, etc.




El més interessant és l'explicació sobre els formatges. Treballen amb llet crua i, algun cas, pasteuritzada. Ens justifica el motiu pel qual la llet (i els formatges) canvien no només d'un any a l'altre sinó dins d'un mateix any, depenent de l'estació perquè això repercuteix directament en l'alimentació i els costums dels animals productors, i més en el cas de les llets crues.



La formatgeria Palou elabora des de formatge frescos com el mató, el recuit i el brossat fins a pasteuritzats d'herbes, pebre i romani, passant per semicurats, tendres, floc, així com iogurts i flams de mató.




La Dolors ens presenta un platet format per alguns d'aquests productes: el mató, el de pebre amb llet pasteuritzada i el Pelut, de llet crua. Finalment, a banda, el Floc, la joia de la corona (de tipus rull de cabra, llet crua, coagulació làctica, 15 dies de maduració).




Tot boníssim. Instal·lacions petites però també acollidores de cara al client, amb una sala espai de tast ben acondicionada així com una altra a l'exterior, gaudint de vistes sobre Campdevànol.

És una visita molt recomanable que es pot fer al llarg de l'any amb la possibilitat, a més, d'assistir a algun taller d'elaboració de formatges i de tast.

Gràcies per la rebuda i fins aviat!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada