dilluns, 3 d’abril del 2017

Gotet de crema tèbia de celerí (api-rave) amb rave i llenques de bacallà confitat

El celerí, més conegut en català com a api-rave, fa referència a l'arrel o bulb de l'api. S'utilitza més a l'Europa continental més que no pas per aquí, tot i que cada cop la trobem més als mercats i jo mateix cada vegada més m'animo a consumir-la, tant en cur (amanides) com cuita, com ara en forma d'aquesta crema.

M'agrada el seu gust un punt dolcenc i força aromàtic, diferent de l'habitual. I així, en una crema en què sigui l'absolut protagonista, s'aprecien bastant les seves qualitats organolèptiques, per bé que sempre serà en cru com més l'aprendrem a valorar i reconèixer, és clar.

Ingredients:

Per a la crema o parmentier:

- 500g de celerí
- 1 patata
- 1 ceba
- Raig de vi blanc
- Aigua
- Sal
- Pebre blanc
- Llet
- Mantega

Per a l'emplatat:

- Rave
- Llenques de bacallà confitat
- Oli d'oliva verge extra

Elaboració:

Comencem sofregint una mica la la ceba en una miqueta de mantega, en una cassola al foc. Quan la tinguem potxada però sense que agafi color, hi afegim la patata (en posem perquè el celerí conté poc midó) i el celerí. Remenem.

Salpebrem, desglassem amb el raig de vi blanc, deixem evaporar-ne l'alcohol, i acabem mullant tot just a cobrir. Tapem i deixem que vagi fent un xup-xup suau durant 30 o 45 minuts, depenent de la mida dels talls del celerí, que és el més dur.

Passem el conjunt pel túrmix, rectifiquem de sal i pebre i ajustem la cremositat al nostre gust afegint llet i/o mantega. Per al meu gust, com menys n'afegim, millor perquè l'objectiu és l'equilibri entre la textura cremosa i el gust del celeri, que no el perdem per introduir massa làctics.

Servim en un gotet i, a sobre, culminem amb rave ratllat i llenques de bacallà confitat que corria per la nevera, per bé que tranquilament ens la podríem menjar sola perquè és boníssima.

També pot ser un bon substitut de la parmentier de patata clàssica, com a llit d'un plat de carn o peix en salsa.


Salut!


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada