divendres, 16 de juny del 2017

Crema de Dahl de llenties vermelles amb pit de xai i samfaina especiada. Vi Viña Bujanda Crianza 2013 (DOC Rioja)

Aquí una altra recepta de fusió, podríem dir que mig hindú mig catalana, ja que combina unes llenties vermelles amb la samfaina, i hi hem afegit pit de xai perquè el plat fos més complet i, és clar, sense deixar-nos les espècies.


Ingredients:

Per a la crema de Dahl:
- 200g de llenties vermelles
- 1 litre d'aigua
- 1 ceba
- 2 claus d'olor
- 1 pastanaga
- 1 fulla llorer


- 2 peces de pits de xai esquarterades


Per a la samfaina
- 2 cebes
- 2 pebrots vermells
- 1 albergínia
- 1 carbassó
- 6 tomàquets pera

- Grapat de comí en gra
- Grapat de coriandre en gra
- Dau de gingebre fresc


- Oli
- Sal
- Pebre
- Cilantre fresc

Elaboració:

Per a la crema de Dahl, primerament marquem el xai en una cassola amb molt poc oli (el xai deixarà anar una mica de greix). Quan el tinguem ben marcat, hi afegim la pastanaga, la ceba amb 2 claus clavats i les llenties. Remenem una mica i mullem amb aigua freda. Salpebrem i fem que bulli i deixem coure durant aproximadament mitja hora.




Després, rescatem els talls de carn i les verdures. Passem les llenties pel túrmix, que hauran de quedar en textura de crema. Passem pel xinès. Si anem sobrats d'aigua, podem tornar a posar al foc perquè evapori. Corregim de sal i pebre.




Per a la samfaina, en una paella amb oli, comencem sofregint una mica el comí i el coriandre. Les retirem i les matxuquem en el morter, que deixatarem amb una mica de la crema de llenties. A la mateixa paella i en el mateix oli, comencem a fer la samfaina posant el dau de gingebre (que no retirarem fins al final perquè ens aporti tot l'aroma) i els daus de ceba. A continuació, el pebrot. Després, l'albergínia i, poc després, el carbassó. Finalment, mullem amb el tomàquet ratllat on haurem afegit les espècies deixatades. A cada ingredient que hi anem afegint, anem salpebrant.






Quan tinguem pràcticament enllestida la samfaina, hi afegim el pit de xai que havíem reservat, perquè es torni a reescalfar. 


Emplatem la samfaina amb la carn i afegim una mica de crema Dahl que ens farà de salsa per lligar el conjunt. D'altra banda, també ens pot servir com a aperitiu lleuger. Decorem per sobre amb una mica de cilantre fresc ben picat.




Maridem amb el Viña Bujanda criança 2013, que pertany al grup de Finca Valpiedra, i que té una gran relació qualitat preu. Un clàssic Rioja que aguanta bé les espècies del plat, que estan ben integrades i no són gaire estridents. El vi no destaca tant pel cos com per la delicadesa del seu taní, l'equilibri i el bon frescor.



Salut!





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada