dimarts, 12 de desembre del 2017

Celler Pinord (Vilafranca del Penedès, Alt Penedès, Barcelona)

Per seguir la Carretera del vi, visitem les Bodegues Pinord de la mà d'en Martí, enòleg i company de l'Espai del vi que actualment s'encarrega d'acollir molt amablement i professional els nombrosos visitants que cada setmana arriben a Pinord amb ganes de conèixer com treballa i sobretot de tastar l'àmplia gamma de vins tranquils i escumosos que s'hi elaboren.


Primerament, com a introducció, tastem Pinord Reynal rosat, ideal per copejar o per acompanyar un pica-pica, a l'igual que un Moscato blanc, de només 4'5º. Són dos vins d'agulla força característics del celler. Cal dir que Pinord fou pioner a l'hora d'elaborar vi d'agulla en tot l'estat espanyol.


L'empresa fa 150 anys que es dedica al món del vi. El celler actual de Vilafranca del Penedès data de 1942, a pocs km. de la finca original, el Pi del Nord, que és la que dóna lloc a l'actual nom del celler, Pinord.

Els inicis són la comercialització del vi a doll però no trigarien gaire a augmentar la producció i a exportar, embotellar i plantar noves varietats, sobretot franceses, en detriment d'autòctones com el Macabeu, Parellada o Sumoll, que s'arrenquen per tenir una baixa producció. 

Aviat arribarien els èxits amb varietats franceses, en què destaca la Cabernet Sauvignon amb què s'elabora el famós Chateldon, que guanya un premi internacional com a millor Cabernet Sauvignon

A principis del segle XXI, Pinord compta amb uns 50 o 60 vins diferents en força DO, com el priorat, Ribera de Duero, Rueda i, evidentment, Penedès o Cava.


La producció és d'unes 7.500 kg/ha. És la primera bodega a Espanya en posar en pràctica la biodinàmica al Priorat. Ara s'aplica també aquí al Penedès. El 2015 ja compta amb vinyes eco certificades. Falta la certificació del mateix celler.

Ens desplacem a unes vinyes del Penedès.






Els adobs són naturals, sofre i coure. També s'apliquen preparats biodinàmics com infusions d'ortiga, camamilla, dent de lleó, escorça de roure, etc. També el silici amb banya de voca, contra els fongs. O la banya amb excrements durant 6 mesos.

Les podes són segons el calendari lunar.

Hi havia vinyes velles de Xarel·lo de 80 anys, a punt de morir, però amb l'aplicació dels principis biodinàmics, va revifar.

Fa dos anys Pinord es va convenir amb World Nature en relació amb els mussols: mussols mengen insectes, en benefici de la vinya i dels mateixos animals. D'aquí, la gamma dels vins Nox.

Tornem al celler. Cada verema rep 4 milions de kilos de raïm. Veiem fins i tot tolves connectades amb dipòsits d'altres mòduls. És immens. 2000 barriques.

El vi blanc és bastant protagonista a Pinord: Les Llunes (Xarel·lo), Lluna Plena, Lluna Nova (Chardonnay), que fermenten en fusta amb una posterior criança de 9 mesos.

Pinord ven 1'5 milions d'ampolles de cava, sobretot al mercat japonès.

I per fi arribem al tast, molt complet:

- Mireia. Muscat, Gewürztraminer, Sauvignon Blanc. Olor molt intens i floral., de litxis, Entra dolç però té un final sec i de bona acidesa, força refrescant. Aniria bé amb marisc, ostres, foie formatge blau...


-Cava reserva brut nature + Natura. Per i poma del Macabeu. Una mica de notes de llevat però gens exagerades. Excel·lent relació qualitat preu.


- Chateldon. Cavernet Sauvignon reserva 2009. 3 mesos mínim en fusta i posterior criança en ampolla. Rodó suau, persistent, estructurat. Una veritable delícia.




Una visita altament recomanable tant per les explicacions, l'excursió fins les vinyes, el tast final i la molt bona relació qualitat preu.

Salut!

(Data: 23 de juliol de 2017)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada