dimarts, 16 de gener del 2018

Panets Bialys farcits de xai i ceba

Feia temps que tenia mono de fer pa. En aquest cas, en publico una recepta bastant ràpida, senzilla i que ens trasllada al nordest europeu, concretament a la ciutat de Bialystok, Polònia. D'aquí, per tant, el nom de Bialys, com a abreviatura de Bialystokerkuchen.


Es tracta d'un pa cosí germà del Bagel, també d'origen jueu, kosher, que també va acabar emigrant als Estats Units. A diferència del Bagel, però, el Bialys no té un forat al mig sinó una concavitat per on farcir el pa pel mig. A més, també a diferència del més conegut Bagel, no haurem de fer cap precocció en aigua sinó que la farem directament al forn.

El farcit tradicional és de tan sols ceba crua tallada ben petita, que es mig courà al forn, per bé que n'hi ha qui la salteja o la caramel·litza abans en qualsevol paella.

La recepta l'he recuperada del foro del pan, un lloc de consulta obligada per a qualsevol panarra.

Ingredients:

- 320g farina de força
- 185ml aigua
- 9g llevat
- 6g sal
- Farcit: carn de pit de xai desossada sobrera d'una altra recepta (fet a baixa temperatura) i la ceba de la mateixa recepta, ja ben cuita. En aquest sentit, recepta d'aprofitament.

Elaboració:

Amassem tots els ingredients.


Primera fermentació en bloc: 1 hora i 15 minuts.

Desgassificar, porcionar en 85 grams (en surten unes 6 unitats) i bolejar.


Deixar sobre paper de forn i coberts amb un drap per fer la segona fermentació: 1 hora.


Preescalfar el forn a 250º.

Amb el dit gros mullat amb oli, fer un volcà al mig de cada pa bolejat.


Farcir cada pa amb amb la barrja del xai i la ceba.

Immediatament, enfornar durant 15 minuts.


Queda un pa més aviat tovet, no cruixent, però sí amb molt de gust i un punt untuós gràcies al farcit i a la mica de greix que hi pugui haver deixat anar, per bé que jo vaig desgreixar bastant la carn abans de tallar-la.

A banda, cal millorar el forat interior perquè se'm va tancar força durant la fermentació i l'enfornat. Seguirem practicant. Però de gust, res a dir, força bons donada la senzillesa del farcit.






Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada