divendres, 2 de juny del 2017

Pa Chapati

Per fer aquest pa pla característic no només de la Índia sinó de bona part del món àrab, he seguit la recepta que Iban Yarza té publicada en el seu llibre Pan Casero.


Aquests pans són molt versàtils perquè ajuden en molts casos a completar o plats per fer-los més complets nutricionalment, per exemple aportant hidrats de carboni a un plat proteix fet a base de carn o peix, amb o sense salsa, saltat o estofat... A més, va molt bé com a suport d'aquest menjar, actuant de plat.

Estem, a més, davant d'un pa que no porta llevat i, per tant, serà ràpid de fer, i que no necessita del forn sinó només del foc (antigament, tradicionalment, es coïen enganxats a les parets dels forns com el tandoor), fet que s'agraeix ara que ve la calor. Per tant, pa que en podríem dir ancestral, prehistòric, que ens connecta amb els avantpassats més remots de la nostra espècie.

Ingredients:


- 200g farina panificable
- 200g farina integral
- 240ml aigua
- 6g sal
- Oli (per a les mans)

Elaboració:

Barregem tots els ingredients (a excepció de l'oli). No amassem gaire sinó integrar-ho bé tot. Deixem que reposi 10 minuts fins que la massa hagi assumit tota la humitat i no se'ns enganxi a les mans. 

Ens mullem les mans amb oli, sense miraments, a dojo, i aixafem la massa durant mig minut per transferir-lo a la massa. Deixem reposar 10 minuts més.

Dividim la massa en porcions que bolejarem de 80-100 grams. Les estirem amb el corró fins que facin uns 20cm de diàmetre. Ens podem ajudar per estirar-les passant la massa d'una mà a l'altra, com el gest tradicional dels pizzers.




Aleshores, escalfem la paella a foc viu, marquem amb els dits cada disc de massa estirada (perquè no s'infli com una pita) i la posem a la paella uns dos minuts per cada costat. A mesura que les anem reitrant del foc, les cobrim amb un drap perquè no s'assequin. Com més les estirem, més fines ens quedaran, evidentment.





Els que s'inflen una mica a mode de pita, es poden farcir perfectament

Ja podem les podem utilitzar, per exmeple, per a un Shawarma (aquí, la recepta). A mi m'han quedat una mica inflades, que ja em va bé per a determinats plats. Si es volen més primes, cal dedicar més estona a estirar-les amb el corró abans de coure-les.

Congelen i descongelen bé. Per tant, no tinguem por de fer-ne quantitat. Per donar-les elasticitat, és una bona tècnica passar-les una mica pel microones. Si, en canvi, les volem cruixents, les podem escalfar superficialment a la torradora (o al forn).

Salut!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada